• Leasespecialist sinds 1999
  • Ongekend Flexibel
  • Persoonlijk en op maat

Autobrief 2: halftarief mrb voor plug-ins verlengd

De Tweede Kamer heeft vanmiddag Autobrief 2 aangenomen, met twee amendementen. Deze zorgen er onder andere voor dat het mrb-halftarief voor plug-ins wordt verlengd en dat de bpm-afbouw niet geldt voor de dieseltoeslag.

Dat meldt de Tweede Kamer vandaag.

Een amendement zorgt ervoor dat plug-ins hun korting op de mbr ook in 2019 nog geldt. Het halftarief wordt een jaar later, in 2020, omgezet in een driekwartstarief. De Tweede Kamer beoogt dat plug-ins hierdoor aantrekkelijker worden als occasion, iets waar de autobranche al lang om vraagt.

Daarnaast geldt de aangekondigde bpm-verlaging van 12 procent over vier jaar niet voor de dieseltoeslagen. De bpm op een dieselauto bestaat uit twee delen: het CO2-afhankelijke tarief en de dieseltoeslag. Beide zouden tot en met 2020 met 12,2 procent dalen. De dieseltoeslag blijft nu buiten de daling. Daardoor komt er budgettaire ruimte om de CO2-afhankelijke tarieven sterker te laten dalen, namelijk met 14,7 procent.

Volgens AMD AUtomotive Fiscalisten wordt ook de bijtellingskorting voor plug-ins voor 2017 (in de eerste plannen 17% bijtelling) en 2018 (19%) afgeschaft, waardoor deze auto’s vanaf volgend jaar gelijk in de 22 procentscategorie komen te vallen. Er geldt na 2016 voor nieuwe auto’s alleen nog een verlaging (tot 4%) voor volledig elektrische auto’s.