• Leasespecialist sinds 1999
  • Ongekend Flexibel
  • Persoonlijk en op maat

Wat zijn de autoplannen van het nieuwe kabinet?

 

 

 

 

 

 

Na 209 dagen is het zover: VVD, CDA, D66 en ChristenUnie presenteren het regeerakkoord 2017-2021. Wat gaat er de komende jaren veranderen voor automobilisten? Wij nemen de belangrijkste plannen met je door.

Streven: Alle nieuwe auto’s elektrisch in 2030

De vier coalitiepartijen zijn eruit, het nieuwe regeerakkoord is na lang onderhandelen een feit. Het belangrijkste voornemen voor de automobilist: het kabinet streeft ernaar dat vanaf 2030 alle nieuwe auto’s elektrisch zijn aangedreven. Daarom gaat de overheid de komende jaren fors investeren in tank- en laadstations.

Onderdeel van het streven naar een volledig elektrisch wagenpark in Nederland is dat de fiscale cadeautjes voor elektrische auto’s langzaam worden afgebouwd. Dat wil zeggen: in stappen worden de BPM-belasting en de bijtelling voor emissievrije modellen verhoogd. Dat zal niet volgend jaar al zijn, maar in 2019 kunnen de eerste wijzigingen mogelijk al doorgevoerd worden.

Klaar voor de zelfrijdende auto

Het kabinet gaat de toekomstige infrastructuur klaarmaken voor zelfrijdende auto’s. Er zijn nog geen concrete plannen voor wetgeving op dat gebied, maar die volgen ongetwijfeld. In bredere zin wordt er onderzocht of het gebruik van auto’s niet op een andere manier belast kan worden. Dit mag niet leiden tot rekeningrijden, zo staat expliciet in het regeerakkoord benoemd, maar in welke vorm dan wel dat is nog niet duidelijk.

Meer wegen en goedkopere boetes

Rutte III gaat meer geld uitgeven aan asfalt. Veel knelpunten in en buiten de Randstad worden de komende jaren aangepakt. Ook wordt er gekeken of spitsstroken vaker open kunnen en zal de verlichting op de snelwegen ’s avonds en ’s nachts weer aangezet worden. Verder wordt er niet getornd aan de huidige maximumsnelheden op snel- en B-wegen, zolang de milieunormen niet overschreden worden.

Het boetebeleid gaat op de schop. Voor kleine overtredingen gaan de bedragen omlaag, voor grotere vergrijpen moet straks meer betaald worden. Ook worden notoire overtreders harder aangepakt.