• Leasespecialist sinds 1999
  • Ongekend Flexibel
  • Persoonlijk en op maat

Botsing? Met deze 7 nuchtere stappen houd je het hoofd koel

Je hoopt natuurlijk dat nooit gebeurt. Maar opeens is het toch zo laat: tik! Een paaltje in de dode hoek. Een stukje gladde weg. Of heel even niet goed opgelet. Vervelend, zeker als daar anderen bij betrokken zijn. Met deze 7 nuchtere stappen houd je het hoofd koel.

Het eerste en allerbelangrijkste is: laat het niet nóg erger worden. Breng dus eerst jezelf, je passagiers en eventuele andere betrokkenen in veiligheid.

  1. Zet direct de waarschuwingslichten aan, zodat het overige verkeer ziet dat er iets mis is.
  2. Sta je langs een drukke weg met snel verkeer, verlaat dan de auto en zoek een veilige plek, liefst achter de vangrail als deze aanwezig is.
  3. Wat de oorzaak ook was, blijf rustig en vriendelijk. Tegen jezelf, tegen je passagiers én tegen een eventuele tegenpartij. Niemand botst met opzet.
  4. Trek een reflecterend hesje aan, zodat je voor andere weggebruikers goed zichtbaar bent als je rond je auto loopt
  5. Maak met je smartphone of camera foto’s van de ongevalssituatie (let op: alleen als de veiligheid het toestaat!)
  6. Kan de auto nog rijden, ga dan zo snel mogelijk naar een veilige plek om hulp in te roepen en – met de eventuele tegenpartij – de papieren in te vullen
  7. Is verder rijden niet mogelijk, zet dan de gevarendriehoek op 30-100 meter achter de auto neer, en roep vanaf een veilige plek (buiten de auto) hulp in van politie (112 of 0900-8844) en schakel ons ook gelijk in (053-4801940, ook buiten de kantooruren)

Wie moet u wanneer bellen?
Met dit handige schema kunt u snel en zeker bepalen wie u bij een botsing als eerste moet bellen.