• Leasespecialist sinds 1999
  • Ongekend Flexibel
  • Persoonlijk en op maat

Techno Lease Dakar 2023

mirjam-pol-dakar

Ons hart gaat sneller kloppen van autosport. Alles van Formule 1 tot aan rally's vinden we geweldig. In het bijzonder zijn we geïnteresseerd in de Dakar rally. We zijn trotse sponsor van Dakar winnares Mirjam Pol.

DE BRIEF

Onlangs ontving Mirjam haar tiende (!) bevestigingsbrief voor deelname aan de Dakar.
De felbegeerde brief. Want inschrijven betekent niet per definitie deelnemen.

Pas als je aan allerlei vereisten voldoet en een bepaald ‘rij-niveau’ hebt, gaat de organisatie zich over de toelating buigen. Er is een beperkt aantal plaatsen en je bent nooit 100% zeker van deelname en toelating, totdat je de brief ontvangt.

Die brief is er en daarmee is haar deelname aan Dakar 2023 officieel een feit!

10 JAAR DAKAR

10 jaar Dakar: 2x in Afrika, 5x in Zuid-Amerika en in januari alweer voor de derde keer in Saudi-Arabië. Niet alleen is ze de enige Néderlandse dame op de motor, ze is zelfs de enige vrouw ter wéreld die op alle drie de continenten de rally op de motor heeft gereden en succesvol de eindstreep heeft gehaald.
Nogal een prestatie; maar zelf blijft ze er bescheiden onder. Ze is en blijft nu eenmaal een nuchtere Twentse 😉 .

dakar 10 jaar

DAKAR TOEN EN NU

In 2006 reed Mirjam haar eerste Dakar, 2023 wordt haar tiende. Is er een groot verschil tussen toen en nu?

Mirjam: “Haha, ja dat is echt geen vergelijk. Die heerlijke onbevangenheid die ik had in 2006. Ik was op mijn manier echt super goed voorbereid, maar feit is, je hebt echt geen idee wat je allemaal te wachten staat. Hoe lang de dagen kunnen zijn. Hoe groot de woestijn. Hoe donker de nacht. En hoe vermoeid het lichaam.

Maar, ik werd verliefd op de rally en de woestijn. De uitdaging. De uitputting. Het uiterste van jezelf vragen. Jezelf honderd keer op een dag tegenkomen. Geen idee waar naartoe of hoe lang nog. Maar je ziet sporen en het is nog niet donker, dus gewoon dom door blijven rijden. Het houdt vanzelf ergens een keer op.

Eén van mijn meest bijzondere herinneringen uit mijn eerste Dakar in 2006 is de zwaailamp.
Bij de finish van de special zet de organisatie altijd een metershoge paal neer met daarbovenop een oranje zwaailamp. En wanneer je dan in het donker, na 14, 16, of zelfs meer dan 18 uur rijden die lamp in zicht krijgt…. Dat is een gevoel, dat is met geen pen te beschrijven!”

En dan nu?

“Ik heb nu natuurlijk zoveel meer ervaring en ben zoveel volwassener en professioneler geworden. Maar ik leer nog ieder jaar nieuwe dingen bij! Het maakt niet uit hoe lang je al meedraait zolang je er maar voor open staat.

Maar Dakar uitrijden is nog altijd geen vanzelfsprekendheid hoor, dat wordt wel eens vergeten. Dakar heeft zijn eigen wetten en nog steeds heb je altijd dat laatste, kleine beetje geluk nodig.

Een groot verschil tussen toen en nu is de verwachting. Toen verwachtte niemand dat ik hem uit zou rijden, nu verwacht iederéén dat ik hem uitrijd. En dat vind ik soms best wel lastig. Dan denk ik: hey, ook ík kan gewoon uitvallen hoor.

Maar het grootste verschil tussen toen en nu is; toen kwam ik voor het avontuur, nu kom ik voor de prestatie. Het liefst rij ik van begin tot eind een hele saaie rally, waarin ik niets bijzonders meemaak. Want dán heb ik een hele goede Dakar. Maar of je wilt of niet, je krijgt er altijd het avontuur bij.”