• Leasespecialist sinds 1999
  • Ongekend Flexibel
  • Persoonlijk en op maat

Hier ontstaan de meeste aanrijdingen

Je let éven niet op en BAM! – een botsing. Vervelend, en hopelijk zonder lichamelijk letsel. Maar wat zijn nou eigenlijk de 10 “gevaarlijkste” verkeersplekken van Nederland? Hoeveel schade rijden we samen per jaar? En hoe groot is uw eigen “botskans”?

Dit is de top-10 van gevaarlijkste verkeersplekken van Nederland:
1. Amsterdam: omgeving Leidseplein: 21 ongevallen
2. Rotterdam: omgeving Coolsingel/Blaak: 19 ongevallen
3. Den Haag: omgeving Waldorpstraat: 15 ongevallen
4. Amsterdam: Schiphol, Haarlemmermeer: 9 ongevallen
5. Leiden: omgeving Pieterskerk: 9 ongevallen
6. Enschede: omgeving Deurningerstraat: 8 ongevallen
7. Drachten: kruising Noordkade/Raai/Noorder-/Zuiderdwarsstraat: 7 ongevallen
8. Utrecht: omgeving Biltstraat: 7 ongevallen
9. Maastricht: omgeving Station: 6 ongevallen
10. Amstelveen: kruising Beneluxbaan/Oranjebaan/Gr. van Prinstererlaan: 6 ongevallen
Gevaar is in dit onderzoek gemeten naar ‘kans op persoonlijk letsel’, mede op basis van cijfers van ongelukken.staanhier.nl over 2013.

Verschillen per provincie
Automobilisten in Noord-Brabant en Limburg maken de meeste ongelukken. Per 1000 inwoners werden er in 2013 in Brabant 81,5 schades gemeld en in Limburg 71,5. Dat is ruim boven het landelijke gemiddelde van 57 meldingen per 1000 inwoners. De minste ongelukken vinden plaats in Zeeland: slechts 36 per 1000 inwoners. De totale schade door botsingen bedraagt volgens cijfers van verzekeraars samen ruim 2,5 miljard euro.

En u, wat is uw botskans?
Krijgt u méér dan 2 bekeuringen per jaar in de bus? Dan is uw kans op een botsing significant hoger dan gemiddeld. Dat constateert de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Van alle autorijders in Nederland krijgt 13% vaker dan 2 boetes per jaar. Op het gemiddelde kenteken valt (slechts) jaarlijks 1 bekeuring. Onderzoek van de SWOV laat zien dat betrokkenheid van automobilisten bij botsingen exponentieel toeneemt bij een toename van het aantal bekeuringen per jaar. De 87% weggebruikers die niet meer dan één of twee bonnen per jaar oplopen zijn bij minder botsingen betrokken dan de 13% met drie of meer bonnen per jaar.

Botskans verkleinen
Wilt u uw kans op een botsing verkleinen? Zorg dan dat u een rustige rijder wordt. Dat is geen garantie dat er nooit meer iets mis zal gaan. Maar aan uw temperament achter het stuur of aan uw snelheid ten opzichte van de rest van het verkeer zal het dan niet liggen.

Veilige en fijne kilometers!