• Leasespecialist sinds 1999
  • Ongekend Flexibel
  • Persoonlijk en op maat

Houd rekening met de juiste bandenspanning

Bandenspanning - Techno Lease

Controleert u regelmatig de bandenspanning van uw auto? Een onjuiste bandenspanning kan negatieve gevolgen hebben voor de slijtage van de banden maar ook op uw grip en remgedrag. Een juiste bandenspanning geeft u maximale grip en rijcomfort.

Tevens heeft het invloed op het brandstofverbruik van de auto. Het is daarom van het grootste belang om minimaal 1 keer per maand de bandenspanning te controleren.

Te lage bandenspanning

De banden gaan meer leunen op de wangen van de band. Hierdoor heeft de band minder raakvlak met de weg. Dit zorgt voor een verminderde grip op weg. Dit betekent een langere remweg en een hogere kans om in de slip te raken. Een te lage bandenspanning verhoogt de kans op klapbanden. Door de grote vervorming bij elke omwenteling van het wiel (“de wangen bollen op”), wordt de band erg heet. Het rubber slijt dan sneller dan verwacht en de stalen koordlagen in de band kunnen breken.

Vaak is dit niet zichtbaar aan de buitenkant van de band. Deze, soms van binnen dus sterk beschadigde band, kan tijdens het rijden plots bezwijken: een klapband is dan het gevolg.

Vaak ontstaat dit in combinatie met een heftige rem actie (noodstop) of uitwijkmanoeuvre doordat er dan plots veel wordt gevraagd van de band. De beschadigde band, kan dit niet aan en bezwijkt plots. Dan zijn een slip en ongeluk vaak het gevolg.

Te hoge bandenspanning

Een te hoge bandenspanning zorgt voor een verminderd rijcomfort, doordat de verende werking van de banden deels verloren gaat. Bij band wordt boller, waardoor het midden van het loopvlak harder slijt en de grip vermindert.

De juiste bandenspanning

Met de juiste bandenspanning zal het profiel egaal zijn en minder snel slijten. Tevens verhoogd het de grip en zorgt het voor de beste rolweerstand wat weer invloed heeft op het brandstofverbruik. In de meeste gevallen vindt u in de deuropening of tankklap een tabel waarin staat welke bandenspanning voor uw auto geadviseerd wordt.

Bij een tankstation of autowasstraat bevindt zich vak een speciale bandenspanning apparaat waar u eenvoudig zelf de spanning kunt meten en aanpassen.

Wilt u er zeker van zijn dat u met de juiste bandenspanning rijdt?

Plan eenvoudig online een afspraak in bij onze werkplaats.