• Leasespecialist sinds 1999
  • Ongekend Flexibel
  • Persoonlijk en op maat

Kamervragen over plug-ins, oproep vervroegen 15% bijtelling

Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt en Martijn van Helvert (beide CDA) hebben Kamervragen gesteld over plug-in hybrides, en specifiek de nieuwe Volvo XC 90 T8 Twin Engine. Volgens de fabrieksopgaaf verbruikt deze auto minder dan 50 gram CO2/km en valt daardoor in de categorie 7 procent bijtelling.

De Kamerleden vrezen een herhaling van de verkoophausse zoals die eind 2013 plaatsvond op de Mitsubishi Outlander, die toen nog in de 0 procent bijtellingscategorie viel. De stimuleringsmaatregelen kostten de schatkist naar verluidt een half miljard euro.

Ze vragen de staatssecretarissen van Financiƫn en Infrastructuur en Milieu om de invoering van de nieuwe bijtellingscategorie van 15 procent te vervroegen naar 1 juli 2015. Een eventuele vervroeging van de ingangsdatum zou enorme gevolgen hebben. Zo hebben Volkswagen (Golf en Passat), maar ook Mercedes (C350 E) al vele duizenden plug-ins verkocht, die later dit jaar pas uitgeleverd worden.

De CDA-leden vragen verder hoeveel belastingsubsidie een Volvo XC90 T8 Twin Engine kost tijdens een leasecontract van vijf jaar, vergeleken met een auto met dezelfde cataloguswaarde met 25 procent bijtelling. Ze vragen zich af hoeveel milieuwinst er met de phev wordt geboekt en of dit in verhouding staat tot de belastingvoordelen die erop worden verleend.

Autobrief
In 2016 wordt een nieuw, tijdelijk bijtellingsstelsel uitgerold, waarbij de extra categorie van 15 procent bijtelling wordt toegevoegd. Hieronder vallen auto’s die 1 t/m 50 gram CO2/km uitstoten.

In 2017 moet voor langere tijd een nieuw autobelastingstelsel ingaan. De inhoud daarvan wordt in Autobrief 2 gepubliceerd, die rond deze tijd (medio 2015) wordt verwacht.