• Leasespecialist sinds 1999
  • Ongekend Flexibel
  • Persoonlijk en op maat

Motor oververhit? Weet het te voorkomen.

Techno Lease auto oververhit oververhitting

Het is deze periode weer topdrukte op de Europese snelwegen. Veel mensen hebben vakantie, dus pakken we massaal de auto naar een zonnige vakantie bestemming. Onderweg kom je ze al veelvuldig tegen: stilstaande auto’s op de vluchtstrook. Veelal omdat de motor overhit is geraakt.

Waarom is de kans op een overhitte motor groter tijdens een vakantierit dan mijn normale ritten?

Je vakantiebestemming ligt doorgaans verder dan je werkverkeer. Je legt dus langere afstanden af. Dit vraag meer van de motor waardoor er meer warmte wordt ontwikkeld. De meeste vakantiegangers kiezen hierbij voor het warme zuiden. Hier liggen de temperaturen soms wel 9 tot 10 graden hoger en is de lucht droger. Hier heeft de auto ook onder te lijden.
Nederland is een vlak land waar omliggende landen meer hoogteverschillen kennen. Tijdens het klimmen heeft de motor het beduidend zwaarder en zal meer warmte ontwikkelen. Dit ook nog eens met een zwaardere bepakking dan normaal.

Goed op weg! Hoe help je een overhitte motor te voorkomen?

Wees goed voorbereid indien je op vakantie gaat. Controleer het koelvloeistofpeil van je auto. Dit is eenvoudig zelf te doen. Op het doorzichtige reservoir staat duidelijk een max en min aangeven. Het koelvloeistofpeil dient logischerwijs tussen deze waarde in te staan. Let hierbij goed op dat je auto waterpas staat.

Koelvloeistof bijvullen.

Indien je koelvloeistof moet bijvullen dient de motor enigszins afgekoeld te zijn voordat je de dop eraf draait. Het reservoir staat erg onder druk en de vloeistof kan heet zijn. Dit kan brandwonden veroorzaken. Nadat het afgekoeld is draai de dop tot halverwege zodat de druk kan ontsnappen.

Er zijn meerdere soorten koelvloeistof. Let hier goed op! Controleer het instructieboekje over de juiste vloeistof. Doorgaans is de koelvloeistof hetzelfde indien de kleur hetzelfde is. Moet je tijdens de reis met spoed bijvullen en heb je toch twijfels, vul het dan bij met water. Laat dan wel na de rit bij een garage het huidige koelvloeistof aftappen en verversen door zuivere koelvloeistof.
Het is dus handig om voor de reis al een juiste fles koelvloeistof aan te schaffen mee te nemen.
Uiteraard ben je van harte welkom bij Techno Lease om de controle te laten uitvoeren.

Tijdens het rijden

Je rijstijl heeft grote invloed op de motor. Een zuinige rijstijl draagt niet alleen bij aan een laag brandstofverbruik maar zorgt er ook voor dat je motor niet onnodig warm wordt. Schakel dus op tijd en trek niet door tot hoog in het toerental. Kies zoveel mogelijk voor een constante snelheid en een laag toerental.

Blijft het warmtepijl toch hoog, schakel dan de airco uit en zet de waaier op de hoogste stand en schakel de verwarming aan. Dit is even minder prettig maar haalt wel de warmte onder de motorkap vandaag. Om jezelf te ontzien van de hitte kunnen de ramen open gezet worden.Tijdens de file is verstandig om tijdens stilstand de motor uit te schakelen.

Een overhitte motor. Wat nu?

Motor Oververhit lampje dashboard

Je herkent een overhitte motor aan het rode lampje op je dashboard. Ook kan er rook onder de motorkap vandaan komen. Zet de auto z.s.m. op een veilige plek en laat de auto minimaal een kwartier afkoelen. Dit kan met de motorkap open maar is niet noodzakelijk.

Controleer vervolgens het koelvloeistofpijl en eventueel op lekkage onder de auto. Mocht deze lek zijn of het pijl te laag zijn, dan mag er niet mee verder gereden worden. Indien je geen lekkage constateert en de motor is afgekoeld, dan kun je de koelvloeistofpijl weer bijvullen zoals eerder beschreven. 

Vervolg je reis voorzichtig en zet de waaier op de hoogste stand om de motor koel te houden. Het is raadzaam om de auto zo snel mogelijk door een specialist te laten nakijken. Ook al lijkt alles in orde.

Draai nooit de dop van het koelvloeistofreservoir open indien de motor nog warm is. Dit kan ernstige brandwonden veroorzaken!