• Leasespecialist sinds 1999
  • Ongekend Flexibel
  • Persoonlijk en op maat

Tachograafplicht voor bestelauto met aanhangwagen

Op 2 maart a.s. treedt er een nieuwe tachograaf verordening in werking. Dat meldt de EVO op haar website. Vanaf die datum mag een tachograaf op bestelauto’s met aanhangwagen alleen achterwege blijven als er voldaan wordt aan een aantal eisen.

Veel ondernemers haken regelmatig een aanhangwagen achter de bestelauto of lichte vrachtauto. Ze maakten dan gebruik van een vrijstelling, die bepaalt dat binnen Nederland de tachograaf niet gebruikt hoeft te worden. Echter moet vanaf 2 maart voldoen worden aan een aantal eisen. Zo moet het totaalgewicht van de combinatie onder de 7.500 kg blijven. Ook mag de bestuurder niet meer dan 12 uur per week met deze combinatie rijden. Tevens moet de bestuurder aan het werk gaan met de materialen of machines die hij meeneemt.

Deze vrijstelling is bovendien alleen van toepassing als het voertuig binnen een straal van 100 kilometer vanaf de vestigingsplaats van het bedrijf blijft. Het is dan weer een voordeel dat deze wijziging ook grensoverschrijdend geldt. Iemand uit de grensstreek kan dus ook in het buitenland zich op deze uitzondering beroepen, mits hij aan de voorwaarden voldoet.