• Leasespecialist sinds 1999
  • Ongekend Flexibel
  • Persoonlijk en op maat

Voorkom boetes in het buitenland!

Ondanks dat onze omliggende landen allen lid zijn van de EU hebben ze nog wel hun eigen wet en regelgeving. Het is daarom belangrijk om voor vertrek de verkeersregels door te nemen van het land waar je doorheen rijdt. Zo voorkom je hoge boetes welke je vooraf eenvoudig had kunnen voorkomen.

Voorkom boetes in het buitenland

Boetes in het buitenland

In andere Europese vakantielanden gelden andere regels dan bij ons en wie deze overtreedt, riskeert een hoge boete. Een opsomming van enkele boeters.:

In de ons omringende landen is flitspaalsignalering (in je navigatie) verboden. In Frankrijk kan een boete voor het gebruik oplopen tot 1500 euro.

In Frankrijk is het tegenwoordig verplicht om een alcoholtest in de auto te hebben. Die zijn te koop bij de drogist. In Frankrijk mag de politie tot €375,- boetes direct innnen.

Het dragen van reflecterende hesjes bij pech is verplicht in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Net als het gebruik van de gevarendriehoek.

In verschillende Duitse steden (Umweltzones) is het gebruik van een milieusticker voor bepaalde auto’s verplicht. Heb je geen sticker, dan is de kans op een boete erg groot.

Duitsland beschikt over camera’s welke bumperkleven waarneent. Houdt dus ten alle tijde afstand en rem niet te laat zodat je niet kort op uw voorligger komt.

In vele landen moeten brildragers een reservebril in de auto hebben

In o.a. Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk is het gebruik van een dashcam verboden. Verwijder deze voor vertrek. Indien de dashcam enkel het zich al bellemerd kun je een bekeuring krijgen.

Vignet, winterbanden en sneeuwkettingen

Wanneer je op skivakantie gaat met de auto, moet je vooraf de winterbandenplicht nazoeken. In veel landen en doorreislanden zijn winterbanden verplicht. Heb je deze niet dan, dan ben je aansprakelijk bij een ongeval en hangt er een flinke boete boven je hoofd.

Naast winterbanden zijn ook sneeuwkettingen in sommige landen en gebieden verplicht, net als een vignet of milieusticker.

Voorbereiding verplichtingen op de Europese wegen

Ben je benieuwd waar je op moet letten in de landen welke je bezoekt?
De ANWB heeft een handig overzicht per land gemaakt:

www.anwb.nl/vakantie/landeninformatie

Mocht je toch in het buitenland een boete gereden hebben omdat je bijvoorbeeld geflitst bent, dan kan de plaatselijke politie je gegevens opvragen via het kenteken. Je zult de bekeuring dan thuis gestuurd krijgen. Indien je een leaseauto hebt zal de bekeuring naar je leasebedrijf verzonden worden.

Zij zullen je vervolgens op de hoogte brengen van de bekeuring. Het leasebedrijf betaald de boete en zal dit verhalen op de leaserijder. Mocht je in beroep willen gaan, dan is het het advies om dit z.s.m. te doen na het constateren van de eventuele onterechte overtreding. Indien de bekeuring betaald is, kun je geen beroep meer doen.

Eerlijkheid duurt het langst

Wanneer je besluit de boete niet te betalen en je gaat niet in beroep, wordt de boete onherroepelijk. De boete mag dan ook in Nederland worden geïnd.

Vaak wanneer je een boete binnen hebt als gevolg van een rit in het buitenland, zeggen mensen weleens dat je de boete gewoon niet moet betalen. De reden dat men denkt dat dit een oplossing is, is omdat het de buitenlandse overheid vaak meer kost om de boete in Nederland te incasseren, dan dat de boete hen oplevert.

Pas hier echter wel mee op! Je naam kan door het niet betalen van de boete worden opgenomen in het opsporingsregister. Zo kun je bijvoorbeeld bij een grenscontrole, verkeerscontrole of zelfs als je het vliegtuig ergens heen pakt alsnog staande gehouden worden.

En ja, ook in het buitenland betekent wanbetaling = extra kosten.