• Leasespecialist sinds 1999
  • Ongekend Flexibel
  • Persoonlijk en op maat

Vanaf nu tanken we B7, E10 en E5

Benzine diesel wijziging benaming Techno Lease

Automobilisten krijgen aan de pomp te maken met andere namen voor hun brandstof. De namen Diesel, Euro95 en Euro98 zullen verdwijnen en vervangen worden door B7, E10 en E5.

De brandstofetiketten veranderen in heel de Europese Unie. ,,In Nederland weten mensen wat ze moeten tanken, maar als ze in het buitenland zijn is het lastiger. Diesel heeft in sommige landen bijvoorbeeld een andere naam. De EU vindt dat consumenten er voordeel uithalen als ze overal in Europa dezelfde etiketten zullen zien. Nu is er te veel verwarring,” aldus Tom Huyskens, woordvoerder van de BOVAG.

Witte etiketten

Op langere termijn zullen de groene (benzine) en zwarte (diesel) labels verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen witte etiketten met zwarte belettering. Voor benzines worden de etiketten rond, voor diesel vierkant en LPG wordt een ruit. De benaming wijzigt grondig: benzine 95 wordt E10 en diesel wordt B7. Bij LPG wijzigt er niets, ook al zal die brandstof in bijvoorbeeld Frankrijk gewoon GPL blijven heten. Euro 98 blijft gewoon Super of Super Plus heten

Of de andere benaming niet voor verwarring zal zorgen bij de mensen? ,,Het zal wennen zijn, maar ik verwacht niet dat tankstations de komende weken allemaal massaal worden gestript en alleen de nieuwe codes te zien zijn. We zullen nog een hele poos beide benamingen gebruiken. Onze leden hebben tijdig een oproep gekregen om stickers met de nieuwe codes te bestellen. Vanaf 12 oktober 2018 is het in de hele Europese Unie verplicht om de nieuwe benaming te gebruiken”, aldus Huyskens.

Bij de BOVAG kunnen ze zich voorstellen dat met name B7 in ons land soms zal worden verward met benzine. ,,Terwijl het toch echt om diesel gaat. Maar B7 verwijst in dit geval naar het percentage biobrandstof van 7 procent. Dat geldt ook ook voor E5 en E10 bij de benzines”, stelt Huyskens. Bij E5 zit er vijf procent bio-ethanol in, bij E10 gaat het om tien procent.