• Leasespecialist sinds 1999
  • Ongekend Flexibel
  • Persoonlijk en op maat

Verkeerd getankt? Wat nu …

 

 

 

 

 

 

 

Het kan iedereen overkomen. Je rijdt in een leenauto of hebt net een nieuwe lease auto. Je gedachten zijn ergens anders en op de automatische piloot vul je de brandstoftank. Niet veel later kom je erachter dat je de verkeerde brandstof heb getankt. Wat kun je vervolgens het beste doen?

Jaarlijks wordt er ongeveer 25.000 keer verkeerd getankt. Als je tijdens het tanken erachter komt dat je de verkeerde brandstof tankt, dan valt de schade nog mee. De brandstof tankt kan namelijk leeggezogen worden.

Heel belangrijk:

Start de motor niet! Neem direct contact op met ons. Dit kan 24 uur per dag via 053 – 480 19 40

Benzine bij diesel: ergste scenario

Het kan voorkomen dat je benzine bij diesel tankt of andersom. Het ergste scenario is benzine bij een moderne dieselmotor. Diesel heeft namelijk een smerende werking voor de motor, benzine heeft dat niet. Dus als er benzine met diesel gemengd wordt, dan wordt de motor minder gesmeerd waardoor er snel flinke slijtageschade ontstaat, voornamelijk aan het injectiesysteem. Als je een oudere dieselmotor hebt, dan kan de schade meevallen mits de verhouding niet meer dan 10% benzine bedraagt. 10% benzine bij een diesel werd vroeger in de winter zelfs geadviseerd om ‘vlokken’ tegen te gaan.

Diesel bij benzine geeft rook

Benzine ontbrandt sneller dan diesel. Door de onvolledige verbranding zal je motor gaan horten en stoten. Het verbranden van de diesel kan ook veel rook veroorzaken. Omdat diesel een smerende olie-variant is, zal ook je oliepeil stijgen waardoor er onverbrande diesel langs je zuigerveren kan lopen.

Voorkom verkeerd tanken met een speciale Solodiesel tankdop

Helaas is het tanken van een verkeerde brandstof niet aan te merken als een schade en zijn de kosten dus niet te verhalen bij een verzekeraar. De kosten die uit het tanken van verkeerde brandstof voortvloeien kunnen al snel in de duizenden euro’s lopen en zullen in alle gevallen ook doorbelast worden aan de lessee. Op de markt zijn speciale dieseltankdoppen beschikbaar. De zogeheten solodiesel tankdoppen. Deze plaats u eenvoudig op de opening van uw tankdop. De fysieke barrière zorgt ervoor dat enkel alleen een dieseltankpistool in de opening past. Foutief tanken is dus niet meer mogelijk.