• Leasespecialist sinds 1999
  • Ongekend Flexibel
  • Persoonlijk en op maat

Waarschuwing voor oververhitte auto

Met de komende dagen van welhaast tropische warmte in het vooruitzicht kunnen temperaturen in een geparkeerde auto oplopen tot boven de 50 graden. Dat kan dodelijk zijn voor met name baby’s en honden die soms voor maar even in de auto worden achtergelaten. Zelfs met een raam open.

Mobiliteitsclub VAB (de Belgische Anwb) voerde tijdens een zonnige dag een test uit met identieke wagens in verschillende kleuren. Na een uur in de zon lag de binnentemperatuur 24 procent hoger, na zes uur bedroeg de binnentemperatuur in een zwarte wagen vlot 50 graden, die in een witte auto 46 graden.

De hitte in beide wagens is levensgevaarlijk en dan vooral voor baby’s. “Hun temperatuur loopt sneller op dan bij volwassenen. Bij een lichaamstemperatuur van 39 graden kan oververhitting optreden en 42 graden is dodelijk voor baby’s, doordat de hersenen niet meer kunnen functioneren en uitvallen”, aldus VAB, die benadrukt dat bijvoorbeeld ook honden hun warmte moeilijker kwijt kunnen.

“Het is niet het gebrek aan zuurstof dat baby’s en honden parten speelt, maar wel de opgebouwde warmte. Een raampje open zetten helpt dus niet. Wie een baby of huisdier in een geparkeerde auto ziet moet snel handelen. Vaak is er geen andere oplossing dan een raam inslaan. In een dergelijke situatie is elke minuut kostbaar”, aldus VAB.