• Leasespecialist sinds 1999
  • Ongekend Flexibel
  • Persoonlijk en op maat

Winterbanden; geen overbodige luxe!

Maagdelijke, verse sneeuw in een sprookjesachtig landschap. In het zachte ochtendlicht lijkt het of je middenin een romantische prent van Anton Pieck staat. Prachtig, die winterse taferelen, maar tegelijkertijd ook een risico op glijpartijen met je auto!

Bij koud weer is het verstandig om op winterbanden te rijden. Als het kouder dan 7°C is, zorgt het speciale profiel van een winterband voor meer grip en een kortere remweg, vooral op een nat wegdek.

Wat is het verschil met een zomerband?

Bij lage temperaturen wordt rubber harder. Hard rubber heeft minder grip. Daarom is een winterband gemaakt van zachter rubber dan een zomerband, zodat je meer grip op de weg houdt in de winter. Met een winterband rij je veiliger, het risico op een slippartij is aanzienlijk minder.

Zijn winterbanden verplicht?

Nee. In Nederland niet. Maar in steeds meer andere Europese landen wel. Zo zijn ze in de meeste landen om ons heen wel verplicht: o.a. Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Luxemburg. Wij raden je aan om voordat je in de winter met de auto naar een ander land gaat, eerst even online te checken of winterbanden in dat land verplicht zijn. Naast dat rijden op zomerbanden in de winter geen goed idee is, riskeer je ook een boete als je daar geen winterbanden hebt.

Hoe herken je een winterband?

  • Een winterband heeft een ander profiel dan een zomerband; de zogenaamde lamellen. Dit zijn inkepingen die zorgen voor meer grip en een kortere remweg.
  • Een winterband heeft een 3PMSF markering (Three Peak Mountain Snow Flake = een sneeuwvloksymbool). Dat betekent dat er een remtest met de banden is gedaan op sneeuw.
    Een band die aan de minimale eisen van de 3PMSF-test voldoet is geschikt voor wintersportgebieden.
  • Let op: vaak staat er op een band A/S (all season) of M+S (mud en snow). Deze banden zijn prima in het vlakke Nederland en beter bestand tegen sneeuw dan standaardbanden,
    maar ze zijn niet volgens de 3PMSF methode getest en dus geen officiële winterbanden.

Wil je veilig op pand in de winter?

Heb je nog geen winterbanden en wil je er eerst meer over weten? Maak dan nu een afspraak met onze experts. Wij vertellen je graag alles over de voordelen van een winterband en laten je zien welke opties er zijn. Zo kun je kiezen uit verschillende merken, heb je de mogelijkheid om je banden op een stalen velg te laten zetten (om te besparen op de kosten van de bandenwissel) en kun je zelfs je banden laten opslaan in onze speciale bandenopslag.

Maak snel een afspraak, dan zorgen wij dat jij op tijd klaar bent om veilig op pad te gaan!