• Leasespecialist sinds 1999
  • Ongekend Flexibel
  • Persoonlijk en op maat

Zero-emissie zones in grote Nederlandse gemeentes

Geen uitlaatgassen van vrachtwagens of bedrijfsbusjes meer in de stad. Steden door het hele land voeren vanaf 2025 een zero-emissiezone in, zodat ze volledig schoon bevoorraad worden.

Veertien steden hebben al formeel aangekondigd in 2025 een zero-emissiezone in te voeren. Naar verwachting loopt dat aantal rond de zomer op tot ongeveer dertig, verspreid over heel Nederland. Concreet betekent dat dat er in hun stad op termijn alleen nog volledige uitstootvrije bestelbussen en vrachtwagens rijden.

Welke steden voeren een zero-emissiezone in?

Zero emissiezones worden ingevoerd in 30 tot 40 grootste gemeenten in Nederland. Onderstaand de stand van zaken van de invoering van deze zones bij deze gemeenten (07-2021). Een gemeente moet minimaal 4 jaar van tevoren aangeven hoe een zero-emissiezone er uit komt te zien en welke stappen er in de tussentijd genomen worden om dit te realiseren. Er is een mogelijkheid dat gemeenten later dan 1 januari 2025 een zero emissiezone invoeren. De eventuele uitzonderingen zijn weergegeven achter de naam van de gemeente. Bekijk het overzicht van steden die zich verbonden hebben aan de inrichting van een zero-emissiezone of plannen hebben om dat te gaan doen. Raadpleeg de desbetreffende gemeente voor de exacte invulling en tijdschema van de zero-emissie zone voor vrachtwagens en bestelbusjes.

Provincie + Gemeenten
Drenthe: Assen, Emmen*
Flevoland: Almere, Lelystad*
Friesland: Leeuwarden*
Gelderland: Apeldoorn, Arnhem, Ede, Nijmegen
Groningen: Groningen
Limburg: Heerlen, Maastricht, Sittard-Geleen*, Venlo
Noord-Brabant: Breda, Eindhoven, Helmond*, ‘s-Hertogenbosch (1 maart 2025), Oss*, Roosendaal* Tilburg
Noord-Holland: Amsterdam, Alkmaar*, Haarlem, Haarlemmermeer *, Hilversum, Hoorn, Zaanstad
Overijssel: Almelo, Deventer, Enschede, Hengelo, Zwolle
Utrecht: Utrecht, Amersfoort
Zuid-Holland: Alpen a/d Rijn, Delft, Den Haag, Dordrecht (2026), Gouda, Leiden, Rotterdam, Schiedam

* nog geen zone aangekondigd

Heb je interesse in een volledig elektrische bedrijfswagen? Of wil je het een keer uitproberen? Neem gerust contact met ons of kijk hier.