• Leasespecialist sinds 1999
  • Ongekend Flexibel
  • Persoonlijk en op maat

Zo werkt dat: “Spotrepair”

Een krasje of zelfs een deukje onzichtbaar herstellen. Zodat je leaseauto weer als nieuw is. Met ‘uitdeuken zonder spuiten’ bijvoorbeeld, ook wel ‘spotrepair’ genoemd. Je weet dat het bestaat. Maar hoe wérkt het precies?

Heldere demo in 6 stappen
Spotrepair is, zo lang de lak niet is beschadigd, behoorlijk eenvoudig. Een heldere demo in 6 stappen. Kijkt u mee?

Stap 1: Controle
Eerst kijkt de reparateur tegen het licht van een speciale lamp in waar de eventuele deukjes precies zitten, en markeert deze met een stift. Deukjes op de hardere delen, zoals de dakranden, worden anders behandeld dan die op de ‘zachtere’ delen.

Stap 2: Op de hardere delen: uittrekken!
Hagel ontziet soms geen enkel dak. Zelfs hardere delen van de auto, zoals de randen van het dak, ontkomen er niet aan. Om deze putjes weer in het gelid te krijgen, lijmt de reparateur een plastic dopje op de plek vast . Vervolgens maakt hij er een speciale trekstaaf aan vast en trekt daarmee heel voorzichtig het deukje eruit.

Stap 3: Opgelost!
Het gelijmde dopje wordt losgeweekt met een lijmoplosser die niet schadelijk is voor de lak (pure alcohol). Daarna worden met een bol hamertje eventueel te hoog opgetrokken delen gladgestreken en er niks meer is te zien van de deuk.

Stap 4: Zachtere delen: uitduwen!
Dak en deuren zijn aan de buitenkant voorzien van zachter plaatwerk, met name om gewicht te besparen. Dit vraagt om ander gereedschap en een andere werkwijze: uitduwen in plaats van uittrekken. Eerst wordt de zijkant beschermd met een kussen. Om te voorkomen dat er nieuwe deuken ontstaan als er aan de auto wordt gewerkt.

Stap 5: Hemel- en deurbekleding
Afhankelijk van waar de deuken zich bevinden, moet soms een stukje hemel- of deurbekleding worden losgemaakt. Soms kan het ook via het portierraam. Voor dit werk is een L-vormige haak nodig, met een klein bolletje op het uiteinde.

Stap 6: Zachtjes masseren
Om het raam te beschermen en om druk te kunnen uitoefenen aan de achterkant van de deuk, wordt eerst een metalen plaat voor het portierraam geschoven . Daarna gaat de L-vormige haak naar binnen en masseert de reparateur de plek langzaam vanaf de achterzijde totdat deze weer helemaal glad is.

Uw leaseauto weer helemaal strak
Al met al een klusje dat met de juiste vakkennis en gereedschappen in no-time klaar is. Heeft u deukjes en putjes in uw auto? Rijd er dan niet langer mee rond. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden en de eventuele kosten (eigen risico) van uitdeuken zonder spuiten.

Zelf doen?
En let op: don’t try this at home! Het vlekkeloos herstellen van krasjes en deukjes vereist de juiste kennis én speciaal gereedschap.