• Leasespecialist sinds 1999
 • Ongekend Flexibel
 • Persoonlijk en op maat

Zuiniger rijden: levert dat echt een besparing op?

Met de huidige brandstofprijzen is het niet onverstandig eens na te denken hoe je brandstof kunt besparen. De meeste winst behaal je natuurlijk als je de auto laat staan, maar dat is in veel gevallen niet haalbaar, zeker niet als je bedrijfsmatig meerdere auto’s gebruikt. Zuiniger rijden is een oplossing!

Besparen door zuiniger te rijden

Wil je besparen, dan kan zuiniger rijden al snel 10% besparing opleveren. Dat lijkt misschien niet veel, maar stel je eens voor wat dat betekent als je een behoorlijk wagenpark hebt? Die besparing is niet alleen prettig voor je portemonnee, bij benzine- en dieselauto’s levert het ook een directe vermindering van de CO2 uitstoot op.

Een gemiddelde automobilist die 12.000 kilometer per jaar rijdt, bespaart al snel 180 euro per jaar door zuiniger te rijden. Rij je zo’n 18.000 kilometer per jaar, dan loopt dit bedrag al op tot 270 euro per jaar. Er zijn veel bedrijven waarvan de auto’s in het wagenpark nog meer kilometers rijden. Kun je je voorstellen hoeveel je kunt besparen door de berijders zuiniger te laten rijden? Bovendien ben je met een zuinige rijstijl minder geld kwijt aan onderhoud, omdat de onderdelen van je auto minder snel slijten (bron: milieucentraal.nl).

Onze tips om zuiniger te rijden (benzine, diesel of LPG)

 1. We willen allemaal zo snel mogelijk van A naar B komen. Daarom trappen we het gas vaak een beetje meer in dan zou moeten. Maar het is echt waar: het verschil tussen 100 en 130 km/u levert je een besparing van 15 tot 25 procent op. En dan hebben we het nog niet eens over de besparing op het milieu.
 2. Diep in ons hart willen we allemaal een Max Verstappen zijn, toch is het beter op tijd te schakelen. De meeste auto’s geven tegenwoordig via de schakelindicator in het dashboard al aanwijzingen wanneer je moet schakelen. Heb je een automaat? Vermijd dan zoveel mogelijk de sportstand.
 3. Gebruik, indien aanwezig, vaak de cruise control. Een constante snelheid helpt je brandstof te besparen.
  Heb je geen cruise control, probeer dan zelf je snelheid zo constant mogelijk te houden.
 4. Ga nooit de weg op met een te lage bandenspanning. Niet alleen is het onveilig omdat je minder grip hebt en daardoor een langere remweg, een auto met te zachte banden verbruikt ook meer brandstof.
 5. Beschikt je auto over een start-stopsysteem? Gebruik die dan. Omdat je de motor bij het stoppen niet onnodig laat draaien, verbruik je minder brandstof.
  Je kunt natuurlijk ook handmatig de auto stop zetten wanneer je moet wachten voor een treinovergang of in een lange rij voor een stoplicht staat.
 6. Zet je airco uit als dat kan. Het is een energievreter. Je achterruitverwarming overigens ook. Uitzetten levert je een brandstofvermindering tussen de 5 en 20 procent op.
  Let wel op: gebruik de airco minstens 1 x per maand om lekkage van het koelmiddel te voorkomen.
 7. Laat je auto niet zinloos stationair draaien. Het kost onnodig brandstof, is niet goed voor de motor en het is extra schadelijk voor het milieu: je auto stoot 5 tot 8 keer meer schadelijke stoffen uit.
 8. Luchtweerstand slurpt brandstof! Open ramen en dakkoffers zoveel mogelijk vermijden dus, deze verminderen de stroomlijning van je auto.
  Ook handig; ga op de snelweg achter grote voertuigen rijden. Dat scheelt pas luchtweerstand! Of het je irritatieniveau ook vermindert, vragen wij ons af 😉
 9. Laten de weersomstandigheden het toe? Wissel dan je winterbanden weer naar zomerbanden. Door de grotere weerstand, verbruiken winterbanden bij een temperatuur van boven de 7 graden meer brandstof.
 10. En misschien een open deur: gebruik een navigatiesysteem. Dit scheelt tijd en omrijden, dus brandstof.
 11. Vervoer je vaak zware spullen? Kijk dan goed wat je echt nodig hebt. Denk niet: ‘ik heb het volgende week toch weer nodig, ik kan het wel laten liggen.’
  Want hoe zwaarder je auto is, hoe meer brandstof hij verbruikt.

Zuinig rijden belonen

Er valt dus veel winst te behalen met relatief makkelijke aanpassingen. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw personeel ook zuiniger gaat rijden? Je kunt er een spel van maken; maak een klassement met de zuinigste rijders en roep elke maand een winnaar uit. Je zult zien dat het mensen aanspoort om mee te doen. Een beloning voor de zuinigste rijder doet het natuurlijk altijd goed. Er is echt veel winst te behalen, zowel qua geld als milieu.

Wil je meer weten? Onze medewerkers vertellen je er graag meer over.