• Leasespecialist sinds 1999
  • Ongekend Flexibel
  • Persoonlijk en op maat

10 handige tips om je auto winterklaar te maken

Hoewel we tegenwoordig tot ver in de herfst nog kunnen genieten van de zon, is oktober de maand om na te denken over het winterklaar maken van je auto.

Bij winterklaar denken we aan het opruimen van onze tuin en aan het dichtmaken van tochtkieren in ons huis, maar vergeten we vaak onze auto. En dat is niet zo slim, want niemand zit in alle vroegte te wachten op dichtgevroren portieren of een accu die weigert mee te werken. Met een beetje extra aandacht in de maanden voor de winter, voorkom je een hoop narigheid, tijdsverlies én irritatie.

10 tips waarmee jij ’s ochtends gewoon op pad kan

Voorkom bevriezing van sloten en deurrubbers

Sloten hebben nogal vaak de neiging te bevriezen. Om te voorkomen dat je ’s morgens als een gek aan het autoportier loopt te sjorren, zorg je dat de sloten van je auto voldoende gesmeerd zijn. Dit kun je doen met een teflonspray, maar het aloude WD40 is ook een goeie optie. Toch pech? Met een speciale slotontdooierspray lukt het meestal wel om je slot van binnen ijsvrij te krijgen. Of, als je tijd en zin hebt om een verlengsnoer te pakken, zet je de föhn er op. Extra tip: bewaar de slotontdooierspray niet in de auto 😉 Ook deurrubbers hebben nogal eens de neiging om vast te vriezen. Je voorkomt dit door ze goed schoon te houden en ze in te smeren met vaseline of glycerine. Zijn de deuren of ramen toch dichtgevroren? Met een föhn of zakje warm water kun je proberen het ijs te laten smelten.

Gebruik je handrem niet als het vriest

Bij wat oudere auto’s zonder elektronische handrem, bestaat het risico op vastvriezen van de handrem. Als het vriest, is het beter de handrem niet te gebruiken maar de auto in de eerste versnelling te zetten als je parkeert. Heb je er toch niet aan gedacht? Dan kun je twee dingen makkelijk zelf doen. Trek de handrem extra aan in de hoop dat het ijs op de kabel breekt. Je kunt de motor ook een minuut of 15 laten draaien, dan ontdooit de handremkabel vanzelf.

Bescherm je voorruit

Niets zo vervelend als in de ijzige kou je voorruit te moeten krabben! Dat voorkom je door een beschermingsdeken over je voorruit te leggen. Een keertje vergeten? Dan kun je ook ruitontdooier gebruiken om je ramen ijsvrij te maken. Gebruik nooit een föhn of warm water om je ruiten te ontdooien, door het flinke temperatuurverschil kunnen barstjes in de ruit ontstaan. Had je al een sterretje in de ruit? Die kan dan zomaar gaan scheuren! Zorg wel altijd voor schone ruiten, want vocht hecht zich makkelijker aan vuildeeltjes. Hoe schoner de ruit, hoe minder stevig de bevriezing.

Stel een overwinteringspakket samen

Leg voor noodgevallen een ‘overwinteringspakket’ in je auto. Dat kan een deken zijn om je warm te houden als je auto er onderweg mee ophoudt en de verwarming uitgaat. Handschoenen, een sjaal en een muts zijn dan ook heel welkom. Dat zijn natuurlijk ijskrabbers om de ruiten schoon te krabben. Wat ook handig is om in je auto te hebben: gereedschap, startkabels en een sleepkabel. Ga goed voorbereid op weg in de winter. Grote kans dat je je overwinteringspakket niet nodig hebt, maar beter te goed voorbereid dan helemaal niet.

Winterbanden

Winterbanden zijn geen overbodige luxe als de temperatuur onder de 7 graden zakt. En zeker niet als je van plan bent op wintersport te gaan. Met winterbanden heb je meer grip op een besneeuwd of nat wegdek. Wissel daarom je zomerbanden op tijd voor winterbanden en niet pas als de eerste sneeuwvlokjes vallen, want dan moet je vaak lang wachten op een afspraak. Plan hier vast je afspraak voor een bandenwissel in.

Check je accu

Een accu is in de winter vaak de oorzaak van een niet-startende auto. Bij kou, loopt een accu sneller leeg. Rij daarom voldoende lange ritten, zodat de dynamo de accu kan bijladen. Korte ritjes in de winter zijn funest, vooral bij een wat oudere accu. Nog beter is het om voor de winter de conditie van de accu door te laten meten. Wij kunnen je precies vertellen of je zorgeloos de winter doorkomt of dat de kans bestaat dat dat dagje op kantoor toch een dagje thuiswerken wordt… Plan hier alvast je afspraak.

Check de motorolie

Gebruik van de juiste motorolie is heel belangrijk. Er zijn tegenwoordig zoveel soorten motorolie, dat het voor een berijder bijna niet meer te doen is om zelf uit te zoeken welke olie geschikt is. Olie in de winter reageert heel anders dan dezelfde olie in de zomer. Onze goed opgeleide monteurs weten dit gelukkig wel. Dus laat je goed informeren. De juiste olie kan het verschil maken tussen een auto die wél of niet start in de winter!

auto winterklaar maken

Voeg antivries toe aan de koel- en ruitensproeiervloeistof

Alle vloeistoffen in je auto kunnen bevriezen. Je kent dat wel, je wilt die vieze pekel van je ruiten sproeien, maar het enige dat je hoort is een zoemend geluid. De vloeistof is bevroren. Dit voorkom je door in de winter een antivriesvariant te gebruiken. Dit geldt ook voor je koelvloeistof.

Maak je auto sneeuwvrij

Om geen lawine aan sneeuw in je nek te krijgen bij het openen van het portier, is het aan te raden je auto eerst sneeuwvrij te maken voordat je instapt. Maar ook voor de verkeersveiligheid is dit een must. Tijdens het rijden kan sneeuw los komen en bijvoorbeeld over je voorruit naar beneden gaan schuiven.

Plan tijdig onderhoud in

Ondanks alle bovenstaande tips, zijn er natuurlijk nog meer factoren waardoor je auto in de winter niet start of problemen oplevert. Wij helpen je graag om jouw auto winterklaar te maken. Plan hier een afspraak voor een onderhoudsbeurt voor de winter.