• Leasespecialist sinds 1999
  • Ongekend Flexibel
  • Persoonlijk en op maat

6 tips voor veilig rijden met een caravan

 6 tips voor rijden met een caravan

Voorkom ongelukken en ga veilig op pad met uw caravan.

Controleer of er een goede afstemming is tussen de caravan en uw auto. Het juist beladen van de caravan is erg belangrijk, maar ook de verdeling van het gewicht in de trekauto is van belang. Het meten van de kogeldruk is iets dat vaak wordt vergeten. Deze moet niet te licht, maar zeker ook niet te zwaar zijn.

Deze tips helpen u alvast goed op weg:

1. Verlichting

Voldoet de verlichting van uw auto/caravan combinatie aan de wettelijke eisen? Heeft de caravan een werkend mistachterlicht? En is deze te bedienen vanuit de auto?  Het is altijd verstandig om voor vertrek de verlichting te controleren.

2. Belading

Probeer de zwaarste spullen zo dicht en laag mogelijk bij de as te plaatsen. Leg geen zware zaken in de bovenkastjes, waarbij deze kunnen gaan schuiven. Het is niet verstandig om zware zaken achterin de caravan te leggen. Misschien is het mogelijk om een aantal zware spullen in de auto te leggen, in plaats van in de caravan.

3. Kogeldruk

Een kogeldrukmeter is bij verschillende speciaalzaken verkrijgbaar. Maar ook met een personenweegschaal en een stok of plank op lengte kun je relatief eenvoudig zelf de kogeldruk meten. Een optimale kogeldruk licht tussen de 5% en 7% (gemiddeld tussen 45 en 85 kg) van het gewicht van de caravan. Maar let op: de kogeldruk geeft geen indicatie of de caravan juist beladen is. Heeft u de caravan beladen en is het weggedrag optimaal? Meet dan nogmaals de kogeldruk. Zo kunt u deze behouden als referentie.

4. Bandenspanning

Controleert u de bandenspanning, nadat u deze uit de stalling heeft gehaald? Denk ook aan het aanpassen van de bandenspanning voor de trekauto. Bij afwijkende belading geldt voor personenauto’s vaak ook een afwijkende bandenspanning. Let hier bij vooral op de achterbanden, deze moeten op de maximale toegestaande druk worden gebracht. Het aanpassen van de druk zorgt voor een stabielere combinatie.

5. Slingeren

Als u voelt dat de caravan in onbalans raakt, laat direct het gas los. Wanneer de caravan echt begint te slingeren, rem dan hard en direct! De caravan houdt dan meteen op met slingeren omdat de snelheid er uit is. Kijk uiteraard altijd eerst in uw spiegels of de situatie dit toelaat. Gasgeven in een dergelijke situatie verergert het slingeren wordt dus afgeraden.

6. Blijven rijden

De koppeling van uw auto heeft het tijdens uw vakantie een stuk zwaarder dan normaal. Het optrekken vanuit stilstand kost namelijk meer kracht doordat er fors meer gewicht in beweging gebracht moet worden. Vooral ook op hellingen. Probeer daarom in zoveel mogelijke situaties te blijven rijden. Laat in een file of op een bergpas wat extra ruimte tussen u en uw voorganger, om zodoende niet continu vanuit stilstand op gang te moeten komen. Hoe minder vaak u vanuit stilstand moet optrekken, hoe beter.

Pechhulp-service

Mocht u ondanks een goede voorbereiding toch stil komen te staan tijdens uw vakantie, zorg dan altijd dat u het telefoonnummer van uw pechhulp-service bij de hand heeft.

Maakt u geen gebruik van een pechhulp-service, maar wilt u wel graag snel geholpen worden, neem dan contact met ons op via telefoonnummer: 053 – 480 19 40.Wij zullen er dan alles aan doen om u zo snel mogelijk weer op weg te krijgen.

Wij wensen u in ieder geval alvast een prettige reis en een fijne vakantie!