• Leasespecialist sinds 1999
 • Ongekend Flexibel
 • Persoonlijk en op maat

Je auto en het coronavirus: Tips voor onderhoud en hygiëne

In deze tijden van corona zijn onze autoritten beperkt. Maar misschien rijd je nog wel met de auto naar de winkel? En als je hem voor langere tijd stil laat staan, zorg er dan voor dat hij zonder problemen weer start. Hier zijn onze tips.

Het lijkt misschien vreemd om het in deze tijden van quarantaine en het zoveel mogelijk thuis blijven over de auto te hebben. Maar als je hem nodig hebt moet je er wel voor zorgen dat hij in goede staat is. Bovendien moet je door het coronavirus een aantal regels in acht nemen om het risico op besmetting zo veel mogelijk te beperken. En doordat je toch waarschijnlijk veel thuis zit, heb je wat meer tijd om aan je auto te besteden. Een activiteit die je zelfs in gezinsverband kan doen.

De staat van de auto

Zelfs als je geen automonteur bent, kan je makkelijk zelf een aantal “algemene auto-onderdelen” controleren:

Interieur van de auto reinigen

Auto-hygiëne

Je hebt nu wat meer tijd, dus waarom zou je niet van de gelegenheid gebruik maken om een grote lenteschoonmaak te houden? Meteen ook een goede gelegenheid om het passagiersgedeelte en de kofferbak leeg te maken en je zo te ontdoen van alle rommel en afval. Kortom, een grondige opfrisbeurt. Enkele tips:

 • Bescherm je handen, want reinigingsproducten zijn vaak irriterend voor de huid. Handschoenen bieden ook bescherming tegen scherpe randjes (onder de stoelen, in de kofferbak, …).
 • Haal de matjes eruit en stofzuig ze grondig, aan beide kanten. Stofzuig ook het interieur en de kofferbak.
 • Reinig het interieur met een huishoudelijk product. Als dat bacteriedodende middelen of alcohol bevat, des te beter.
 • Gebruik geen bleekmiddel; dat is giftig en gevaarlijk voor de kleuren van je binnenbekleding.
 • Controleer het gebruik van reinigingsmiddelen voor de veiligheid eerst op een verborgen deel van het interieur of van de stoelen, om onaangename verrassingen te voorkomen.
 • Wees voorzichtig met digitale schermen, die zijn zeer gevoelig voor huishoudelijke producten. Geef de voorkeur aan een specifiek product of, nog eenvoudiger, aan een zacht doekje dat je licht bevochtigt met helder water. Vervolgens wrijf je het scherm droog met een ander doekje.
 • Besteed vooral aandacht aan vaak gebruikte onderdelen zoals het stuur, de versnellingspook, de portiergrepen en het handschoenenkastje. Als je achter het stuur kruipt na iemand anders (die al dan niet ziek of geïnfecteerd is), veeg dan al deze onderdelen af met een doekje gedrenkt in een hydroalcoholische oplossing.
 • Probeer als algemene regel het interieur zo vaak mogelijk te verluchten.

Blijft je auto stilstaan?

Misschien heb je besloten om ook je auto op te sluiten, in de garage of op je parkeerplaats. Meerdere weken achter elkaar? Neem dan een paar voorzorgsmaatregelen:

 • Verlucht het interieur en zet de airconditioning een paar minuten aan met geopende ramen om eventuele stofdeeltjes te verwijderen.
 • Ga naar het dichtstbijzijnde tankstation om je bandenspanning te controleren. Die gaat vanzelf naar beneden, ook als je auto wekenlang geparkeerd staat.

BELANGRIJK

Tijdens deze coronacrisis staat Techno Lease, net als de rest van het jaar, 24 uur en 7 dagen voor je klaar om je vragen te beantwoorden of je te helpen.