• Leasespecialist sinds 1999
  • Ongekend Flexibel
  • Persoonlijk en op maat

Nederland heeft tweede jaar op rij laagste CO2-uitstoot

Het Nederlandse wagenpark van in 2014 geregistreerde auto’s is het zuinigste van Europa. Gemiddeld stoten nieuwe Nederlandse personenauto’s 106,8 gram per kilometer uit. Dat blijkt uit cijfers van Jato, dat de nieuwverkopen in 23 Europese landen onderzocht. In 2013 voerde Nederland ook al de ranglijst aan. Het gaat om de uitstoot volgens fabrieksopgaaf.

De gemiddelde uitstoot van nieuw verkochte auto’s in Nederland lag 2,1 gram per kilometer lager dan de gemiddelde uitstoot in 2013. Hiermee boekte Nederland wel de kleinste vooruitgang.

Noorwegen liet de grootste verbetering zien ten opzichte van 2013: 12,8 gr/km naar 110,4 gr/km gemiddeld. Goed voor een 4e plaats in de ranglijst, na Griekenland en Portugal. In Noorwegen werden vorig jaar incentives en subsidies geïntroduceerd om de aanschaf van elektrische voertuigen te stimuleren. De verkoop van EV’s was daardoor goed voor een marktaandeel van 12,4 procent. Het gemiddelde marktaandeel van EV’s in Europa was 0,45 procent.

Renault ook CO2-kampioen
Renault wist de gemiddelde uitstoot van zijn nieuw verkochte auto’s in 2014 met 1,8 gram per kilometer te reduceren. Dit is vooral te danken aan de volledig elektrische Zoe, en de zeer zuinige uitvoeringen van de Clio, Captur en Mégane.

De volledige top 3 best presterende merken komt uit Frankrijk: op nummer twee en drie staan Peugeot en Citroën.