• Leasespecialist sinds 1999
  • Ongekend Flexibel
  • Persoonlijk en op maat

Ouders willen zwarte doos in auto van kinderen

Bijna de helft van alle ouders van beginnende automobilisten in de EU (46 procent) is voor een zwarte doos waarmee ze de snelheid en het rijgedrag van hun kind in de gaten kunnen houden. Dat blijkt uit onderzoek van bandenfabrikant Goodyear.

De nieuwe bevindingen zijn afgeleid uit een onderzoek van Goodyear onder meer dan 6800 ouders van nieuwe automobilisten in 19 landen. Het gebruik van een zwarte doos is een groeiende trend. Controle in het voertuig kan riskant gedrag aanzienlijk verminderen, voornamelijk onder jonge automobilisten. Onderzoek toont ook aan dat nieuwe automobilisten eerder hun rijgedrag aanpassen wanneer zij weten dat hun ouders hen in de gaten houden.

In Belgiƫ en Nederland denken ouders echter dat de invloed van een zwarte doos beperkt zal zijn. 40 procent van de Belgische ouders gelooft dat het controleren van de snelheid en het rijgedrag van hun kind hun houding ten opzichte van verkeersveiligheid zal verbeteren. Nederlandse ouders zijn met 34 procent nog minder overtuigd.

Vrijwillig
John Lepine, voorzitter van de Europese vereniging van rijscholen (European Driving Schools Association), zegt: “Dankzij het vrijwillig gebruik van telematiek (zwarte doos) door jonge automobilisten houden ze zich beter aan de verkeersregels en houden ze zich in tijdens ‘momenten van dwaasheid’. Zolang het gebruik vrijwillig blijft, zijn er weinig bezwaren te bedenken.”
Sommige verzekeringsmaatschappijen in Europa passen hun premies aan op basis van hoe veilig iemand zich op de weg gedraagt, en kunnen zelfs de premiekorting intrekken wanneer de automobilist wordt gezien als te onveilig.