• Leasespecialist sinds 1999
  • Ongekend Flexibel
  • Persoonlijk en op maat

Tijd voor de bandenwissel!

WInterbanden-TechnoLease-Okt

 

 

 

 

 

 

We moeten er toch echt aan geloven. Na enkele mooie nazomerdagen heeft de herfst zijn intrede gemaakt. Aankomende periode is dan ook de tijd van het jaar om uw zomenbanden te laten vervangen voor winterbanden. Zo gaat u goed voorbereid het winterse weer tegemoet.

U kunt hier eenvoudig een werkplaats afspraak maken.
Belt u liever? Neem dan contact met ons op via 053 – 480 19 40.
Houd uw kenteken en kilometerstand bij de hand.

Het verschil tussen zomer- en winterbanden

Dat er verschil tussen zomer- en winterbanden bestaat, wist je waarschijnlijk al. Maar waar zit dat verschil nou precies in? De twee belangrijkste verschillen zijn het profiel en de rubbersamenstelling. Deze twee verschillen hebben invloed op de remweg, het afrolgeluid en de rolweerstand van de banden. We hebben enkele verschillen voor je op een rij gezet.

Profiel

Winterband-Zomerband-TechnoLease Een duidelijk verschil tussen zomer- en winterbanden zijn de inkepingen in de profielblokken van de winterband: de lamellen.
De lamellen in winterbanden zorgen voor grip bij het remmen en optrekken. Tijdens het rijden vervormt het profiel en werken de lamellen als een soort ‘grijpers’ op het wegdek.

De meeste lamellen zijn dwars op de winterband geplaatst om extra grip te creëren bij het accelereren en het remmen. Voor de stabiliteit in bochten zijn de lamellen ook verticaal geplaatst en zijn zigzaglamellen toegepast.

Door de lamellen in het profiel van de winterband beweegt het profielblok gemakkelijk. Hierdoor ontstaan al bij kleine inspanningen vier aangrijpingspunten op het wegdek. Bij het profiel van een zomerband moet veel kracht worden uitgeoefend om het profielblok te vervormen. Bovendien heeft de band slechts één aangrijpingspunt op het wegdek.

Rubbersamenstelling

Ook de rubbersamenstelling van zomer- en winterbanden verschilt. Het loopvlak, het gedeelte van de band dat in aanraking komt met het wegdek, van een winterband is namelijk voorzien van een rubbersamenstelling die ook bij lage temperaturen flexibel blijft. Hierdoor kunnen de profielblokken makkelijker vervormen, waardoor ze meer grip hebben.

Het rubber van een zomerband vervormt moeilijk bij een temperatuur van nul graden terwijl het rubber van een winterband flexibel blijft.

De grip van een band wordt bepaald door twee factoren: het plakken van het rubber op het wegdek en de vervorming van het rubber over oneffenheden.

Het plakken van het rubber op het wegdek zorgt voor ongeveer 75% van de grip op droog wegdek. Je kunt je voorstellen dat bij nat weer het aangrijpen van het rubber over de oneffenheden op het wegdek veel belangrijker is. Wanneer er een kleine laag water op het wegdek ligt, vermindert de grip snel. Vergelijk het met wanneer je een plakbandje op een nat raam wilt plakken.

Ieder wegdek bestaat uit kleine oneffenheden. Door de zachtere rubbersoort van de winterband vervormt het rubber makkelijker wanneer hij over oneffenheden in het wegdek rijdt. Hierdoor worden oneffenheden in het wegdek makkelijker opgevangen. De band heeft dus meer contact met het wegdek en dat betekent: meer grip!

Remweg

De remweg van een voertuig is afhankelijk van verschillende factoren. De beginsnelheid, het wegdek, de weersomstandigheden, maar ook het type band spelen een belangrijke rol.

Slijten winterbanden sneller dan zomerbanden?

Nee, winterbanden slijten tijdens winterse omstandigheden niet sneller dan zomerbanden. Echter, in de winter slippen en slijten zomerbanden harder dan winterbanden en in de zomer slippen en slijten soepele winterbanden sneller dan zomerbanden. Wissel daarom op tijd!

In welke landen is het gebruik van winterbanden verplicht?

De verplichting om uw voertuig aan te passen aan de wegomstandigheden geldt in DuitslandFinlandFrankrijkItaliëLuxemburgNoorwegenOostenrijkZweden en Zwitserland.

Van winterse omstandigheden is in elk geval sprake bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Dat kan dus ook buiten het winterseizoen optreden. De definitie van winterse omstandigheden staat in de Duitse wet.

Het niet gebruiken van winterbanden kan een rol spelen bij de aansprakelijkheid voor een aanrijding. In het ergste geval krijg je een deel van je (lestel)schade niet vergoed omdat je medeaansprakelijk bent vanwege het rijden op ongeschikte banden.

Wilt u uw eigen bandenwissel alvast inplannen?

U kunt hier eenvoudig een werkplaats afspraak maken.
Belt u liever? Neem dan contact met ons op via 053 – 480 19 40.
Houd uw kenteken en kilometerstand bij de hand.