• Leasespecialist sinds 1999
  • Ongekend Flexibel
  • Persoonlijk en op maat

Wat is het verschil tussen mild Hybrid, hybrid en plug-in hybrid?

Hybride auto’s bestaan al enkele jaren maar 2021 is de grote doorbraak geweest. Bijna alle fabrikanten hebben zulke hybride aandrijvingen doorgevoerd in hun modellengamma. Daarin zijn meerdere varianten mogelijk. Wat is het eigenlijk? En waarin zitten de verschillen?

Een hybride auto combineert twee verschillende aandrijfsystemen: een verbrandingsmotor en een elektromotor. Een hybride auto kan kleine afstanden volledig elektrisch rijden, maar hoeft niet aan een laadpaal of stopcontact te worden opgeladen. Een plug-in hybride kun je wel opladen en heeft vaak een grotere accu en een krachtige elektromotor waarmee je langere afstanden volledig elektrisch kunt rijden. Een mild hybrid zit, zoals de naam al doet vermoeden, juist aan de andere kant van dat spectrum en is wat eenvoudiger dan een gewone hybride.

Heb je interesse in een hybride auto? Klik hier

Mild Hybrid  (MHEV)
Bij een mild hybrid zijn de startmotor en de dynamo één en hetzelfde onderdeel. Deze is een stuk zwaarder uitgevoerd dan een normale dynamo en kan daarom ook meer energie omzetten in elektriciteit. De energie wordt gewonnen tijdens het rijden. Bijvoorbeeld bij het remmen. Mild hybrid systemen kennen dus geen extra accu’s en zijn stekkerloos.

De extra energie uit de elektromotor ondersteunt de verbrandingsmotor tijdens het rijden. Zo heeft het extra power tijdens het accelereren waardoor de verbrandingsmotor minder wordt belast en dus zuiniger rijdt. Ook weten mild-hybrid systemen voldoende power te leveren om de verbrandingsmotor op sommige momenten te laten uitschakelen indien er weinig vermogen gevraagd wordt. Bijvoorbeeld tijdens het uitrollen van de auto of wanneer er met een beperkte constante snelheid gereden wordt. Denk hierbij aan het rijden op een woonerf.

Mild hybrid is zuiniger dan een traditionele verbrandingsmotor maar minder zuinig dan een volwaardige (P)HEV. Echter is de techniek van een (P)HEV kostbaarder. De techniek van een MHEV neemt minder ruimte in beslag waardoor het ook toegepast kan worden op kleinere modellen.

Hybrid (HEV)
De Hybrid Eletric Vehicle (HEV) heeft in tegenstelling tot een MHEV wel een aparte verbrandingsmotor én een elektromotor. Deze elektromotor hoeft niet opgeladen te worden met een laadkabel maar laat zichzelf op tijdens het rijden. Doordat het een grotere accu en een aparte elektromotor heeft kan een HEV kleine stukjes en met gematigde snelheid volledig elektrisch rijden of weten de elektromotor en verbrandingsmotor slim met elkaar samen te werken. Dit zorgt voor een lagere brandstofverbruik dan een traditionele verbrandingsmotor.

Plug-in Hybrid (PHEV)

Met een Plug-in Hybride kun je stekkeren. De accu van een PHEV laad je op dezelfde wijze op als een volledige elektrische auto, dus door middel van een laadsnoer. De elektromotor is ondersteunend aan de brandstofmotor. Echter kent een PHEV weer een grotere accu dan een HEV. Dit heeft als voordeel dat je grotere stukken volledig elektrisch kunt rijden. Doorgaans kun je met een volledig opgeladen accu tot zo’n 50 kilometer volledig elektrisch rijden alvorens de brandstofmotor inschakelt. Ideaal indien je veel kleine stukjes rijdt in voornamelijk stedelijk gebied.

Neem gerust contact met ons op of stel je hybride auto samen op onze website. Klik hier